Bahan2nya:-
2 ketul ubi (sederhana besar)
(Buang kulit,basuh bersih..parut,masukkan dalam kain kasa yg bersih,perahkan sedikit airnya)
1 mangkuk kecil santan pekat
1 ketul gula Melaka @ 2 sudu makan bumbu gula merah
2 sudu makan gula putih
Daun pisang-(koyak selebar 20 cm,bersihkan dan layukan di atas api yg kecil)
Cara2nya:-
• Gaulkan kesemua bahan..jgn terlalu lembik.
• Tak perlu habiskan santan jika dah cukup lembiknya.
• Rasa manis masinnya..jika dah cukup boleh lah di bungkus.
• Sementara sedang membungkus,jerang air dalam kukusan hingga mendidih.
• Ambil dalam 1 sudu makan adunan,masukkan dalam daun pisang,tutupkan..lipat hujung ke bawah,ulang cara yg sama pada sebelah lagi..buat sampai habis.
• Aturkan dalam kukusan jarang..
• Bila air kukusan sudah mendidih,masukkan kuih,kukuslah sehingga masak
• Untuk pastikan kuih masak,biarkan ia keluar wap seketika..
• Dah masak,boleh la sejukkan.
• Siap untuk dihidangkan..
Hasilnya kurang memuaskan..sebab guna gula merah serbuk..nak cantik gunalah 'nise'sejenis gula merah dari kelantan...
0 ulasan:
Post a Comment