Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Thursday, 11 August 2011

MURTABAK PASTA BEREMPAH

                                             >>Assalamualaikum<<
Selamat berbuka pose kwn2...buke apa tuuuuuuu...???..izzah nk n3kan resepi berbuka famly izzah ptg ni,'murtabak pasta berempah',so delicious{for me & famly la}.....
Pada mulanya nak buat 'murtabak mee kuning,tp lately x jd,coz tgk mee dah tinggal ciput je...jd izzah tukarkan dengan pasta 'san remo' yg semestinya pilihan izzah dari dulu lagi.....
murtabak ni,boleh dimakan dengan sos cili @ dimakan begitu saje.....rasanya mmg mabless...kawan2 cuba la dulu baru tau....
Bahan-Bahannya;-
  • 1 mangkuk kecil pasta halus san remo>>rebus dgn sedikit minyak hingga lembut,toskan.
  • 1/2 mangkuk isi ayam>>diblend dgn sedikit air,jerangkan atas api hingga kering air.
  • 2 biji bawang besar {yg sedang je}>>diparut
  • 1 biji lada merah hidup>>dicincang
  • 1 biji kentang{besar}>>diparut
  • 1 biji telur
  • 1 camb serbuk kari
  • Garam,gula & serbuk perasa secukupnya
  • Sedikit butter untuk disapu pada kuali
Cara-Caranya;-
  1. Masukkan pasta dalam sebuah mangkuk,satukan dengan semua bahan2 yg lain.
  2. Perapkan sekejap dalam 5-10 minit.
  3. Panaskan kuali leper,sapu butter ke sekelilingnya.
  4. Sendukkan sesenduk besar adunan,letakkan atas kuali,bakar hingga masak,dgn menggunakan api yang kecil.
  5. Jika suka garing bakar lah lama sedikit.
  6. Buat sampai habis adunan.
  7. Boleh di hidangkan dengan so cili @ di makan begitu saja.
Inilah bentuk murtabak pasta yg baru masak,belum di hidangkan lg
Yang ni pula pic yg diambil masa murtabak tgh di bakar.......



0 ulasan:

Post a Comment