**Sudah lama berhajat nak membuat “bahulu kacang hijau” ni..tp susah sikit nak dapat tepung kacang hijau yg elok...tapi minggu lepas masa balik kampung..jumpa lak tepung kacang ni... Alhamdulillah..tercapai hajat untuk buat bahulu kesukaan izzah ni**
**Pembuatannya ringkas je..bahan2 pun x banyak...resepi asal izzah dapat dari mak saudara..tapi izzah olah sedikit ikut selera izzah.......rasa dia kenyal2 sikit..rasa kacang hijau**
**ok la..inilah resepinya yg izah guna**
BAHAN-BAHAN;
BAHAN-BAHAN;
5 biji telur
11/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu cair
1 sudu teh baking powder*
2 cawan tepung kacang hijau*
1 sudu makan tepung gandum*
{campurkan kesemua bahan * & diayak)
1 /2 sudu teh garam halus
1 /2 sudu teh garam halus
CARA MEMBUTNYA:
~Pukul telur & gula sehingga naik & kembang.~Masukkan susu cair dan garam.~Diikuti dengan tepung sedikit sedikit sehingga habis.~Biarkan pada speed 3 sekejap barulah matikan speed step by step hingga habis.~Lanserkan sedikit marjerin dlm loyang..ratakan.~Masukkan adunan,bakar pada suhu 160’c selama 20-30 minit @ sehingga masak(ikut oven masing2).
**Tekstur bahulu ini asalnya agak berderai sikit rasanya..so izzah buh sikit susu cair bagi melembap kannya**
0 ulasan:
Post a Comment