Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Tuesday, 3 January 2012

BaHuLu KacAnG

~Salam tahun baru 2012~
**Sudah lama berhajat nak membuat “bahulu kacang hijau” ni..tp susah sikit nak dapat tepung kacang hijau yg elok...tapi minggu lepas masa balik kampung..jumpa lak tepung kacang ni... Alhamdulillah..tercapai hajat untuk buat bahulu kesukaan izzah ni**
 **Pembuatannya ringkas je..bahan2 pun x banyak...resepi asal izzah dapat dari mak saudara..tapi izzah olah sedikit ikut selera izzah.......rasa dia kenyal2 sikit..rasa kacang hijau**
**ok la..inilah resepinya yg izah guna**
 BAHAN-BAHAN;
5 biji telur
11/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu cair
1 sudu teh baking powder*
2 cawan tepung kacang hijau*
1 sudu makan tepung gandum*
{campurkan kesemua bahan * & diayak)
1 /2 sudu teh garam halus
CARA MEMBUTNYA:
~Pukul telur & gula sehingga naik & kembang.
~Masukkan susu cair dan garam.
~Diikuti dengan tepung sedikit sedikit sehingga habis.
~Biarkan pada speed 3 sekejap barulah matikan speed step by step hingga habis.
~Lanserkan sedikit marjerin dlm loyang..ratakan.
~Masukkan adunan,bakar pada suhu 160’c selama 20-30 minit @ sehingga masak(ikut oven masing2).
~Sejukkan dahulu baru lah di potong.
  **Tekstur bahulu ini asalnya agak berderai sikit rasanya..so izzah buh sikit susu cair bagi melembap kannya**

0 ulasan:

Post a Comment