Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday, 15 January 2012

MASAK LEMAK PUCUK MERANTI


Lemak putih pucuk meranti
<<ASSALAMUALAIKUM>>
Menu yang ini pun dah lebih dari seminggu terperuk...tak bertulis..memang mood xde langsung..nak kata tenet tak ok kan..dah tak boleh lagi..semenjak tukar guna TMstreamyx ni line clear je..Cuma kemalasan melanda....
Tak nak tulis panjang panjang lagi la..kita tengok je bahan bahan yg izzah guna tuk masak lemak ni..
Bahan nya;-
2  ikat pucuk meranti>(siang & celur sekejap..bg buang pahitnya..xnak pun xpe)
2 mangkuk santan>(dari 1 biji kelapa)
1 ekor ikan rebus>(ambil isinya,ditumbuk sedikit)
4-5 biji cili api >(belah 2)
4 ulas bawang merah>(dimayang)
1 ulas bawang putih>(dimayang nipis)
1 sudu makan ikan bilis>(jika besar dibelah 4..jika kecil memadai dgn buang tahi & kepalanya)
Garam ,gula & sedikit serbuk perasa
Cara nya;-
·         Jerang santan & semua bahan mayang hingga hamper mendidih.
·         Masukkan isi ikan & ikan bilis..kacau sehingga kuah mendidih.(kacau selalu supaya kuah tak melimpah)
·         Masukkan pucuk meranti,garam,gula & serbuk perasa.
·         Biarkan sekejap,sambil dikacau sedikit..setelah sayur sebati dengan kuah..matikan api.
·         Sedia untuk dihidangkan.
~MASAK LEMAK INI JUGA SEDAP DI BUAT DENGAN PUCUK UBI & PUCUK TURI~

0 ulasan:

Post a Comment