Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday, 8 January 2012

NASI AYAM BEREMPAH ALA ARAB

 <<assalamualaikum>>
Izzah nak n3kan resepi yg izzah masak semalam..nasi ayam berempah ala arab..asal resepi ni adalah nasi daging..tp izzah tak makan daging & hubby pun tak suka,so izzah tukarkan dgn ayam kampong.....
Hanya hujung minggu je la dapat masak sedap sedap sikit..coz semua ada kt rumah..jika hari biasa..masak campak campak je janji kenyang....
Ni resepinya...izzah olah sendiri mengikut kesesuaian & citarasa izzah sekeluarga.....tengok le..hehehe
Bahan-bahannya;-
*
3 pot kecil beras Basmathi>{rendam sekejap bg kembang sikit}
Bahan (a);-
*1 ekor ayam kampong>{potong 12,rendam air beras @ tpg gandum}
*10 cm halia tanpa buang kulit>{diketuk}
*4 ulas bawang putih tanpa buang kulit>{diketuk}
*3 biji bawang kecil>{diketuk}
*2 batang serai>{diketuk}
*4-5 helai daun limau purut>{disiat siat}
{ semua bahan (A) dibasuh bersih bersih...masukkan dalam periuk besar...masukkan air ½ periuk...rebus ayam sehingga separuh empuk...asingkan ayam(toskan)...air rebusannya(chicken stock) simpan tuk memasak nasi}
Bahan {b};-
*2 sudu makan serbuk rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
*2 helai daun pandan>{simpul kemas kemas}
*2 cawan susu cair
*11/2  sudu makan puri tomato
*1 sudu kecil gula merah
*1 sudu besar minyak sapi>{izzah guna marjerin nutrel}
*1 sudu besar minyak masak >{izzah guna minyak jagung}
*Garam & sedikit perasa
bahan {c};-
*
5 biji bawang merah @ 1 biji bawang besar (dikisar)
*3 ulas bawang putih (dikisar)
*1 inci halia (dikisar)
*1 sudu kecil jintan manis
*rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih & bunga lawang)
*2 batang serai (diketuk)
Cara-cara :
~Panaskan marjerin & minyak masak di dalam kuali.
~Tumiskan bahan-bahan (c) hingga wangi.
~Masukkan pes kurma dan puri tomato. Tumis lagi hingga garing dan ~pecah minyak.
~Kemudian masukkan ayam..daun pandan..garam dan gula..Kacau rata-rata.
~Masukkan air rebusan ayam (chickenstock) secukupnya dan masak ~sehingga ayam elok empuknya(tapi jgn sampai hancur).
~Pastikan airnya mencukupi untuk memasak nasi.
~Matikan api..pindahkan lauk ke dalam rice cooker.
~Masukkan beras..Masak hingga nasi hampir kering.
~Tuangkan susu cair & masukkan serai..Kacau perlahan-perlahan  ~hingga rata dan sebati. Biarkan nasi masak sempurna.
~jika suka taburkan bawang goreng di atas nasi &hidangkan ~bersama air asam serta lauk berkuah jika suka. 
air asam
~~{izzah hidangkan bersama sambal manis ayam + tempe & ikan kapak goreng}~~

0 ulasan:

Post a Comment