Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Friday, 13 January 2012

TEMPOYAK IKAN JELAWAT


Tempoyak ikan jelawat
~Salam jumaat yg berbahagia..setiap hari bila tiba je tengahari otak mula ligat berfikir..nak masak apa hari ni..kekadang dekat 20 minit saje saje buang masa dekat peti ais..intai2 apa stock ada..dah jenuh berperang ngan mood akhirnya baru dapat jawapan..apa yang nak dimasak.
~Capai apa yg patut..sengseng lengan baju..berperanglah piuk & kuali..akhirnya terhasillah  satu hidangan ringkas untuk santapan keluarga...satu daripadanya adalah MASAK TEMPOYAK IKAN JELAWAT.. izzah sekeluarga suka ikan ni bila di masak macam ni..isinya lembut & lemak..Cuma agak banyak tulang...so memakannya kena hati hati la...
 
~Resepinya izah letak dibawah ini....
Bahan –bahannya;-
·        1 ekor ikan jelawat
·        {rendam air asam + garam kasar..basuh dengan air beras..bersihkan dengan air biasa}

·        4 cm lengkuas
·        2 cm kunyit hidup
·        5 biji bawang merah
·        2 ulas bawang putih
·        7 biji cili api
·        {blend hancur semua bahan}

·        2-3 sudu makan tempoyak

·        1 ikat daun kesum
·        2 keping asam gelugur @ keping
·        Air secukupnya untuk kuah
·        Garam & sedikit perasa
Cara –caranya;-
1.    Satukan air & bahan blend dalam periuk.
2.   Jerang diatas api..kacau supaya bahan rata.
3.   Masukkan ikan..kacau sekejap..masukkan tempoyak & asam keping..kacau lagi..biarkan kuah mendidih sambil sesekali di ceduk supaya kuah tak melimpah.
4.   Masukkan garam..perasa & daun kesum .
5.   Kacau sekejap..setelah daun kesum layu..matikan api.
6.   Angkat & hidangkan.
 ~~~BAGI YANG SUKAKAN RASA LEBIH LAGI PEDASNYA BOLEH TAMBAH LAGI CILIAPINYA~~

0 ulasan:

Post a Comment