Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua...
<>Baru berpeluang nak N3kan resepi KOLE KACANG HIJAU yg izzah buat tghari tadi..dah lama dok berangan nk membuatnya,tp dek kerna susah nk dapatkan tepung kacang hijaunya,maka hasrat asyik la tertangguh...
<>Inipun dapat buat kerna ada lebihan tepung,selepas buat bahulu....memang izzah happy sangat..dapat beli tepung kacang yg masih baru dip roses...wangi sangattt...
<>Sekarang izzah tempek kan resepinya ikut cara izzah...secukupnya tuk kami sekeluarga...Alhamdulillah....
Bahan-bahannya;-
1 cawan santan pekat>>(masak hingga jadi tahi minyaK)
1 cawan gula merah*
2 sudu besar gula pasir*
1 cawan air*
beberapa helai daun pandan disimpul*
(Masak hingga gula larut 4 bahan ini...sejukkan..buangkan daun pandan & tapis)
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
secubit garam
1 cawan gula merah*
2 sudu besar gula pasir*
1 cawan air*
beberapa helai daun pandan disimpul*
(Masak hingga gula larut 4 bahan ini...sejukkan..buangkan daun pandan & tapis)
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
secubit garam
Cara-caranya;-
~Apabila siap masak santan menjadi tahi minyak, ambil tahi minyak yang terhasil dan asingkan lebihan minyaknya dalam bekas lain.
~Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dalam kuali besar...kacau dahulu hingga sebati.
~Masukkan lebihan minyak dari tahi minyak tadi.
~Hidupkan api,sederhana...kacau perlahan lahan agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dalam loyang.rata ratakan supaya sama.
~Taburkan dengan tahi minyak di atas kuih.
~Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dalam kuali besar...kacau dahulu hingga sebati.
~Masukkan lebihan minyak dari tahi minyak tadi.
~Hidupkan api,sederhana...kacau perlahan lahan agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dalam loyang.rata ratakan supaya sama.
~Taburkan dengan tahi minyak di atas kuih.
~Bila kole kacang dah sejuk bolehlah dipotong. ~Siap untuk di hidangkan.
<>satu loyang ni secukupnya tuk hidangan 4-5 orang.....
{**Pastikan tepung diayak dulu sebelum di gunakan...ini bagi membuang habuk2 yg ada didalamnya**}
1 ulasan:
Sebenarnya brp lama nak masak atas api yer...saya buat lembek...tak keras pon....huhu....anywayape jenis tepung kacang hijau...saya beli jenis allgappas kot...yg tulis kacang hijau yang dibuang kulit...huhu....
Sudi2 lawat blog saya ye..
sihatnatura.blogspot.com
Post a Comment